lányok könyve

Gyakorló anyuka vagyok, egy 11 éves leány gyermekkel, így egy tini nevelésének minden örömével és az összes hideg zuhanyával együtt. A blogom elsősorban a tiniknek szól. Egyszerű receptek lépésről lépésre, hogy meg tudjátok lepni a családot, vagy a barátnőket, néhány praktika a háztartáshoz, egy kis kreativitás az ajándékozáshoz.

Archívum

csokis keksz

2011.10.08. 06:51

szerző: csakjóhíremvan

 

 Nálunk gyakran fordul elő, hogy "olyan jó lenne valami finomság", valami rágcsa, amiből elég egy is, hogy csökkentse édesség utáni vágyunkat. A keksz erre a legjobb, főleg ha magunk készítjük el. A csokis keksznek van még egy óriási előnye, ezzel el lehet használni az összes csoki mikulást,  vagy csoki nyulat.

 

Hozzávalók 

- 30 dkg sima liszt - azaz nem rétes liszt

- 1 zacskó sütőpor, vagy ha az nincs, 1 púpozott teáskanál szódabikarbóna

- 20 dkg puha vaj vagy inkább Rama margarin

-25 dkg kristálycukor

-1 tojás

- 20-25 dkg étcsoki, de ha nincs csak tejcsoki, az is megteszi

- 1 evőkanál kakaópor - de ha lehet "rendes" kakaópor legyen, ne a tejben higítható, viszont ha minden kötél szakad és csak az van jó az is, vagy ha az sincs, ki is maradhat belőle- de akkor

- 2 zacskó vanilia cukor jó  lenne bele - csak az íze kedvéért

Szükséged lesz még egy nagyobb tálra a tésztának, két kisebbre a vajnak és a lisztnek, egy fa- vagy evőkanálra,egy sajt reszelőre, egy tányérra a csokinak,egy pohárra, egy nyújtó deszkára és egy nyújtófára, egy vagy két tepsire amiben majd kisütöd a kekszet, valamint sütőpapírra amivel a tepsit kibéleled, ja és egy ollóra,amivel méretre vágod a sütőpapírt.

Elkészítése:

Nem kell megijedni, nem olyan nehéz a recept , mint amilyen hosszú, csak igyekeztem a lehető legrészletesebben leírni

Tedd be a mikroba 3-4 percre a margarint, hogy egy kicsit felolvadjon. Addig vedd elő a másik kisebb tálat, öntsd bele a lisztet, a kakaóport és a sütőport, keverd össze. A nagyobb tálba üsd bele a tojást.

Hogyan ? Én meg szoktam a mosni a tojást, mivel a legtöbb baci kívül van a héján és ha beleesik a feltört tojásba, akkor akár fertőzést is okozhat. Ezt követően az egyik kezemmel megfogom a tálat, a másik kezemmel a tojást az oldalánál - nagyjából középen- hozzá ütöm a tál széléhez annyira, hogy egy kicsit behorpadjon a héja. Ha ez meg van mindkét kezem hüvelykujját óvatosan belefeszítem a horpadásba és a tojás héját óvatosan szétfeszítem. Meg fogod látni, nem annyira bonyolult, mint leírni de később, más recepteknél ennek a mozdulatnak még jelentősége lehet, leginkább akkor, amikor szét kell választani a tojás sárgáját a fehérjétől. Most azonban nem erről van szó, most elég ha sikerül szétválasztani a tojás két féltekéjét és a tojást a tálba juttatni.

 FIGYELEM!!! Most nézd meg a mikroban a margarint, nehogy felforrjon! Ha azt látod, hogy egy része már megolvadt és a közepén még úszkál egy kisebb margarin”hegy”, akkor már jó lesz, kiveheted, a hegyecske még úgy is tovább olvad a híg margarinban és egyúttal egy kicsit le is hűti azt, tehát nem fog összecsomósodni a tésztával. Ha véletlenül az a baleset ér, hogy mire megnézed, már rotyog az a margarin, akkor várj egy keveset, hogy kihűljön  mielőtt beleöntöd a tojásba.

 Ha eddig eljutottál, vedd elő csokit és a sajtreszelő nagyobb lyukú részével csinálj belőle forgácsokat a tányérba. Ha nincs olyan reszelőd, aminek különböző méretű lyukai vannak, akkor se ess kétségbe, az is jó, ha aprócska darabokra töröd, összemorzsolod.

 Ezek után a tojás sárgáját a fehérjével a tálban a kanállal kezd el összekeverni, majd apránként szórd bele a cukrot. Arra figyelj, hogy a cukrot próbáld meg minél jobban elkeverni a tojásban, úgy, hogy egy egyenletes masszát kapj. Most jöhet bele a vaj, szintén kisebb részletekben, folyamatosan és amennyire tudod gyorsan kevergetve. Amikor végzel, látni fogod, hogy egy nagyon szép sárga, sűrű masszát kapsz. Miért kell gyorsan keverni? Azért, mert attól kis légbuborékok keletkeznek, amik lazítják a masszát, ettől még könnyebb lesz a tészta. Ha jól felszerelt a konyhád és van elektromos habverőd, azzal is megdolgozhatod 2-3 percig közepes vagy magas fokozaton, de ha nincs az se gond.

 Szerencsés lenne ha ezt a sorrendet tartani tudnád, mégpedig azért, hogy azok a bizonyos kis légbuborékok ne illanjanak el, amíg például a csokival bajlódsz.

 Ha mindez megvan,  szépen apránként kezd el belekeverni a masszába a sütőporos, kakós lisztet és a csoki reszeléket. Először mondjuk a fele-felét keverd bele, érezni fogod, hogy egyre sűrűbb lesz és egyre nehezebben keverhető. Éppen ezért a maradék lisztet és a csokit szórd bele a tálba, majd a kezeddel kezd el begyúrni.

Mit jelent az, hogy belegyúrni? A kislányomnak úgy magyaráztam el, hogy próbáljon arra gondolni, hogy egy nagy gyurmát akar megpuhítani, minél erősebben gyúrja, annál egyenletesebb lesz és annál puhább lesz a keze melegétől.

 Amikor már szép egyenletes a masszád a tálban, tedd be fél órára a hűtőbe, hogy összeálljon és egy kicsit megdermedjen.

 Ez alatt a fél óra alatt, egyrészt rendet tudsz tenni a konyhában, el tudod mosni amire már nincs szükséged, méretre tudod vágni a sütőpapírt, hogy ki se lógjon, de mindenhova jusson a tepsiben és elő tudod melegíteni a sütőt . Ha villany tűzhelyed van 160-170C-ra állítsd, ha gáztűzhelyed van 3-as fokozatra. A sütő előmelegítéséhez egyébként elegendő 10 perc, nem kell korábban bekapcsolnod, mert azzal csak az energia fogy.

 Tehát most már bemelegedett a sütő, a tepsiben benne van a sütőpapír, jöhet a tészta és az utolsó lépés.

A nyújtódeszkára szórj egy marék lisztet, azt tenyérrel terítsd szét rajta, majd tedd rá a tésztát. A tenyeredbe tegyél még egy kis lisztet, azzal lisztezd be a nyújtófát is. Na de mi van akkor, ha nincs se nyújtódeszkád, se nyújtófád? Az se gond, megoldjuk másként. A tésztát ki lehet nyújtani a konyhapulton is vagy az asztalon, csak  előtte is és utána is alaposan le kell takarítani és itt se felejtsd el a lisztet. A nyújtófát helyettesítheted szörpös, vagy üdítős üveggel is, csak sima legyen a fala, ezzel is simán ki lehet nyújtani a tésztát, de ezt is be kell lisztezni.

 A tésztát elegendő ha kb 0,5 cm-sre kinyújtod, először kézzel nyomd egy kicsit laposra, majd tedd rá a nyújtófát vagy az üveget és a két kezeddel – a nyújtófa két szélén -kezd el görgetni a tésztán, miközben finom nyomást is gyakorolsz rá. A lényeg, hogy a nyújtófa guruljon a tésztán. Ha azt érzed, hogy ráragad a tészta, lisztezd be még egy kicsit a nyújtófát és úgy folytasd tovább. Nem kell azzal foglalkoznod, hogy milyen alakú lesz kinyújtva, a lényeg a vastagsága.

 Ha ez megvan, egy pohárral, vagy ha van bármilyen más alakú pogácsa szaggatód, akkor azzal, szaggasd ki a tésztából a kis keksz formákat. Ami fontos, hogy a pohár száját is be kell lisztezni, hogy ne ragadjon rá a cucc.

 A kiszaggatott kekszeket tedd a tepsibe. A maradék tésztát gyúrd össze, majd nyújtsd ki ismét, ezt addig csináld, amíg el nem fogy a tészta. Ha nem akarsz ezzel bajlódni, az is megoldás, ha a kinyújtott tésztát egy késsel négyszögekre, vagy háromszögekre  vagdosod, akkor ugyan nem lesznek olyan „kekszesek”, de ez az ízükön nem fog változtatni és nem kell a maradékot újra meg újra kinyújtani.

A kekszeket tedd bele a sütőpapíros tepsikbe, azokat a sütőbe és 15 perc alatt a kekszek készre sülnek. Ha belenézel a sütőbe – de ezt csak akkor tedd, ha ehhez nem kell kinyitnod- látni fogod, hogy a 0,5 cm vastagságú kekszek egy kicsit megemelkednek, vastagabbak lesznek, ez a sütőpor hatása, teljesen normális. (Ennek részleteiről egy másik receptben lesz szó)

Ha letelt a 15 perc vedd ki a tepsiket a sütőből, de a kekszeket még ne vedd le róluk, mivel még nagyon puhák lesznek. A „kekszes” állagot akkor fogják elérni ha egy kicsit  kihűltek. A kész finomságot tárolhatod tálban, tányérban, vagy egy  dobozban. Sokáig eláll és nagyon fincsi.

 

Jó étvágyat!

 

Címkék: blog gasztro csajok gasztronómia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lanyokkonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr663286805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása