lányok könyve

Gyakorló anyuka vagyok, egy 11 éves leány gyermekkel, így egy tini nevelésének minden örömével és az összes hideg zuhanyával együtt. A blogom elsősorban a tiniknek szól. Egyszerű receptek lépésről lépésre, hogy meg tudjátok lepni a családot, vagy a barátnőket, néhány praktika a háztartáshoz, egy kis kreativitás az ajándékozáshoz.

Archívum

sport szelet

2011.10.10. 14:04

szerző: csakjóhíremvan

 Azért szeretem a sport szeletet, mert édes, de nem nagyon, csokis de nem nagyon, nincs évszakhoz, vagy ünnephez kötve...finom télen-finom nyáron, jól jön egy szülinapon, osztálybulin, húsvétkor, vagy karácsonykor, könnyű tárolni, hetekig jó ( bár nálunk két napnál tovább még nem tartott ki, így ezt csak hallomásból tudom) és többféle képpen variálható.

 

Most az alap receptet osztom meg veletek, de tehettek bele meggybefőttet vagy darált diót is.

 

 

Hozzávalók :

25 dkg cukor

25 dkg margarin

10 dkg étcsokis tortabevonó

3 evőkanál keserű kakaópor 

1/2kg darált háztartási keksz (készen kapható, Neked nem kell vele bajlódnod)

2 dl tej

15 ml rum aroma 

Szükséged lesz még egy nagyobb és egy kisebb lábasra,evőkanálra, egy kenőkésre, egy közepes méretű tepsire - de lehetőleg olyanra aminek van pereme is és alufóliára amennyiből a tepsit ki lehet bélelnin úgy, hogy a pereménél egy kicsit kilógjon a tepsiből.

Elkészítése:

A nagyobb lábasban cukrot és a kakaóport öntsd bele a tejbe és addig kevergesd közepes lángon, amíg a cukor teljesen felolvad benne. Hogyan tudsz erről meggyőződni? A kanállal merj fel az aljáról egy kis tejet, óvatosan öntsd vissza a lábasba és miközben visszafolyik nézd meg, hogy látsz-e még cukorszemcséket a kanálban. Ismételd meg kétszer-háromszor és ha már nincs cukor a kanálban, ez azt jelenti, hogy a cukor teljesen felolvadt.

Ezt követően jöhet bele a 20 dkg margarin, amit a forró tejben a kanállal óvatosan feldarabolhatsz, így hamarabb felolvad. Tehát a cukros,kakós tejben felolvasztod a margarint, majd ha ez megvan leveszed a tűzről. Ezek után jöhet bele a rum aroma amitől igazán fincsi, sport szeletes illata lesz.

Ha ezzel elkészültél következik a darált keksz, öntd bele először a felét és keverd össze, majd a másik felét is dolgozd bele és tedd félre néhány percre amíg előveszed a tepsit és kibéleled az alufóliával. Azért lenne jó ha kilógna egy kicsit a fólia a tepsiből,mert ezeknél fogva ki tudod majd emelni a cuccot a tepsiből és nem fogod összekenni se a csokibevonóval- tehát ha ügyes vagy, megspóroltál egy mosogatást

Elkészült a sport szelet ágya, jöhet bele a massza. A sportszelet masszát terítsd szét a tepsiben, és kézzel vagy a kenőkéssel egy kicsit tömörítsd össze, azaz nyomkodd lefelé, hogy tömörebb, egységesebb legyen és amennyire lehet  kiszoruljon belőle a levegő. Ha ezzel megvagy, jöhet a tetejére a csokimáz.

A 25 dkg margarinból megmaradt 5 dkg margarint lassú tűzön - monduk 2-es fokozaton -olvaszd fel.Ez alatt az 1-2 perc alatt tördeld össze a csokibevonót majd szórd bele az olvadó margarinba és folyamatos kevergetéssel olvaszd fel a csokit is és keverd össze őket jó alaposan. Ha ezzel megvagy, húzd le pár percre a tűzről, DE a kevergetést ne hagyd abba. Ha vártál pár percet, a csoki valószínűleg kihűlt már egy kicsit, most már ráöntheted a tepsiben lévő masszára és a kenőkéssel terítsd el rajta. Látni fogod, hogy csoki bevonó itt-ott lefolyik róla, de nem baj, ne foglalkozz vele, azért tettük az egészet a peremes tepsibe, hogy ami lefolyik, az ott maradjon.

Most már nincs más teendőd, mint megvárni, hogy kihűljön és megdermedjen rajta a csokibevonat. Ha már látod, hogy a bevonó kemény a tetején egy késsel - lehetőleg lekerekített hegyű kenőkéssel, hogy ne karcold össze a tepsi alját- óvatosan szeleteld fel kockákra vagy csíkokra ahogy jobban tetszik és már nassolhatsz is.

Ha variálni akarod, vagy újítani akarsz rajta, a masszába keverhetsz némi meggybefőttet - alaposan lecsepegtetve, mert ha sok a leve felhígítja a masszát és az nem túl jó - vagy darált diót, úgy is nagyon finom.

Elkészítési idő : 45 perc

Jó étvágyat 

 

Címkék: blog gasztro csajok gasztronómia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lanyokkonyve.blog.hu/api/trackback/id/tr223286815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása