Nálunk gyakran fordul elő, hogy "olyan jó lenne valami finomság", valami rágcsa, amiből elég egy is, hogy csökkentse édesség utáni vágyunkat. A keksz erre a legjobb, főleg ha magunk készítjük el. A csokis keksznek van még egy óriási előnye, ezzel el lehet használni az összes csoki mikulást, vagy csoki nyulat.
Hozzávalók :
- 30 dkg sima liszt - azaz nem rétes liszt
- 1 zacskó sütőpor, vagy ha az nincs, 1 púpozott teáskanál szódabikarbóna
- 20 dkg puha vaj vagy inkább Rama margarin
-25 dkg kristálycukor
-1 tojás
- 20-25 dkg étcsoki, de ha nincs csak tejcsoki, az is megteszi
- 1 evőkanál kakaópor - de ha lehet "rendes" kakaópor legyen, ne a tejben higítható, viszont ha minden kötél szakad és csak az van jó az is, vagy ha az sincs, ki is maradhat belőle- de akkor
- 2 zacskó vanilia cukor jó lenne bele - csak az íze kedvéért
Szükséged lesz még egy nagyobb tálra a tésztának, két kisebbre a vajnak és a lisztnek, egy fa- vagy evőkanálra,egy sajt reszelőre, egy tányérra a csokinak,egy pohárra, egy nyújtó deszkára és egy nyújtófára, egy vagy két tepsire amiben majd kisütöd a kekszet, valamint sütőpapírra amivel a tepsit kibéleled, ja és egy ollóra,amivel méretre vágod a sütőpapírt.
Elkészítése:
Nem kell megijedni, nem olyan nehéz a recept , mint amilyen hosszú, csak igyekeztem a lehető legrészletesebben leírni
Tedd be a mikroba 3-4 percre a margarint, hogy egy kicsit felolvadjon. Addig vedd elő a másik kisebb tálat, öntsd bele a lisztet, a kakaóport és a sütőport, keverd össze. A nagyobb tálba üsd bele a tojást.
Hogyan ? Én meg szoktam a mosni a tojást, mivel a legtöbb baci kívül van a héján és ha beleesik a feltört tojásba, akkor akár fertőzést is okozhat. Ezt követően az egyik kezemmel megfogom a tálat, a másik kezemmel a tojást az oldalánál - nagyjából középen- hozzá ütöm a tál széléhez annyira, hogy egy kicsit behorpadjon a héja. Ha ez meg van mindkét kezem hüvelykujját óvatosan belefeszítem a horpadásba és a tojás héját óvatosan szétfeszítem. Meg fogod látni, nem annyira bonyolult, mint leírni de később, más recepteknél ennek a mozdulatnak még jelentősége lehet, leginkább akkor, amikor szét kell választani a tojás sárgáját a fehérjétől. Most azonban nem erről van szó, most elég ha sikerül szétválasztani a tojás két féltekéjét és a tojást a tálba juttatni.
FIGYELEM!!! Most nézd meg a mikroban a margarint, nehogy felforrjon! Ha azt látod, hogy egy része már megolvadt és a közepén még úszkál egy kisebb margarin”hegy”, akkor már jó lesz, kiveheted, a hegyecske még úgy is tovább olvad a híg margarinban és egyúttal egy kicsit le is hűti azt, tehát nem fog összecsomósodni a tésztával. Ha véletlenül az a baleset ér, hogy mire megnézed, már rotyog az a margarin, akkor várj egy keveset, hogy kihűljön mielőtt beleöntöd a tojásba.
Ha eddig eljutottál, vedd elő csokit és a sajtreszelő nagyobb lyukú részével csinálj belőle forgácsokat a tányérba. Ha nincs olyan reszelőd, aminek különböző méretű lyukai vannak, akkor se ess kétségbe, az is jó, ha aprócska darabokra töröd, összemorzsolod.
Mit jelent az, hogy belegyúrni? A kislányomnak úgy magyaráztam el, hogy próbáljon arra gondolni, hogy egy nagy gyurmát akar megpuhítani, minél erősebben gyúrja, annál egyenletesebb lesz és annál puhább lesz a keze melegétől.
A nyújtódeszkára szórj egy marék lisztet, azt tenyérrel terítsd szét rajta, majd tedd rá a tésztát. A tenyeredbe tegyél még egy kis lisztet, azzal lisztezd be a nyújtófát is. Na de mi van akkor, ha nincs se nyújtódeszkád, se nyújtófád? Az se gond, megoldjuk másként. A tésztát ki lehet nyújtani a konyhapulton is vagy az asztalon, csak előtte is és utána is alaposan le kell takarítani és itt se felejtsd el a lisztet. A nyújtófát helyettesítheted szörpös, vagy üdítős üveggel is, csak sima legyen a fala, ezzel is simán ki lehet nyújtani a tésztát, de ezt is be kell lisztezni.
A kekszeket tedd bele a sütőpapíros tepsikbe, azokat a sütőbe és 15 perc alatt a kekszek készre sülnek. Ha belenézel a sütőbe – de ezt csak akkor tedd, ha ehhez nem kell kinyitnod- látni fogod, hogy a
Ha letelt a 15 perc vedd ki a tepsiket a sütőből, de a kekszeket még ne vedd le róluk, mivel még nagyon puhák lesznek. A „kekszes” állagot akkor fogják elérni ha egy kicsit kihűltek. A kész finomságot tárolhatod tálban, tányérban, vagy egy dobozban. Sokáig eláll és nagyon fincsi.
Jó étvágyat!